Spannende historische roman voor jong en oud
Gebaseerd op ware gebeurtenissen en personages
Uitgeverij Davidsfonds
Druk 1: juli 2020
Druk 2: oktober 2020
Druk 3: maart 2022 / historische roman voor jong en oud/ ISBN 9789002270604
Verkrijgbaar in elke boekhandel.
€ 16,99 / 215 blz.
★★★★ Hebban.nl (62 ratings, bijgewerkt op 13/12/2021 )
★★★★ Goodreads.com (67 ratings, bijgewerkt op 13/12/2021 )
Shortlist Thea Beckmanprijs 2021
Libris boek van de maand maart 2021
Tip van de Jonge Jury oktober 2020
‘Parel van 2020’ volgens Martine Letterie in de GVP (Grote Vriendelijke Podcast)
Flaptekst Meerminnen verdrinken niet
‘De schepen rammelden en beukten. Ze kraakten, in de kolkende en knetterende branding, op golven die hoger waren dan de dam zelf. En het volgende moment suisden er basaltblokken door de lucht. Ze vlogen weg, alsof het sneeuwvlokken waren in een glazen bol die hard werd geschud. En dat was het einde van de Langendam.’
Bruinisse (Zeeland), 1911. Meerminnen verdrinken niet is een spannend historisch verhaal, gebaseerd op ware – soms ongelofelijke – gebeurtenissen. Over stiekem meevaren over de Schelde, naar Antwerpen. Over een dokter die misschien wel zijn vrouw vermoordde. Over de vergeten Stormramp die het dan grootste mosselvissersdorp van Nederland overkwam. En hoe je de hevigste stormen kunt trotseren. Een boek om in te duiken en in te verdrinken…
“‘Meerminnen verdrinken niet’ is een oester waar een flinke parel in blijkt te zitten. Een stukje Nederland dat grotendeels verdwenen is, komt op nuchter sentimentele wijze weer tot leven. (…) Het roept bij mij ook de sfeer van Maarten ‘t Hart op. Kortom, een zeer bijzonder jeugdboek dat veel gelezen mag worden.”
Rubén Rodriguez da Silva (specialist van Libris.nl). Tip van de maand maart 2021.
‘Maaskant is erin geslaagd om een spannend historisch jeugdboek te schrijven in een vlotte, vaak beeldende taal. (…) Een boek dat zeker alle aandacht van de jury van de Thea Beckman-prijs (voor historische kinderboeken) verdient.
Toin Duijx in het Friesch Dagblad op 17 augustus 2020.
‘Het boek doet me heel erg denken aan ‘Negen open armen’ van Benny Lindelauf. Een mix van geschiedenis, dialect, familie en sprookverhalen. (…) Elke zin lijkt te kloppen en vooral de beelden en personages zijn erg sterk. Het boek zit bomvol sfeer. Het is alsof je in een andere wereld stapt.’
(Suzanne Wouda, schrijfster van historische boeken. Voor haar boek Sabel ontving ze in 2018 een Zilveren Griffel.)