Boekverslag Meerminnen verdrinken niet

Leesverslag / boekverslag Meerminnen verdrinken niet

Wil jij een boekverslag over ‘Meerminnen verdrinken niet’ (of leesverslag of boekendoos) maken? Goede keuze! Want deze pagina en website staat bomvol informatie over het boek. Dat scheelt jou veel werk. 😉

Belangrijkste info boekverslag Meerminnen verdrinken niet

Hieronder vind je de belangrijkste informatie die je nodig hebt bij het maken van je boekverslag. Je kunt op de titels klikken om snel naar de juiste informatie te springen.

Wie is de auteur?
Wie is de illustrator?
Wat is het genre?
Wanneer speelt het verhaal zich af?
Waar speelt het verhaal zich af?
Wat is het onderwerp van het boek?
Waar gaat het verhaal over? ( samenvatting)
Wie is de hoofdpersoon (protagonist)?
Wie is de tegenpool (antagonist)?
Wie zijn de belangrijkste bijfiguren?
Waarom schreef de auteur het boek?
Wanneer is het boek verschenen? (Uitgaven)
Tip van Jonge Jury, Libris.nl, Jeugdboekenmaand 2021 en de GVP
Recensies en reviews
Veel meer informatie over het boek!
Mag ik de foto’s en plaatjes van deze website gebruiken?
Wist je dat?

Wie is de auteur?

De schrijver van ‘Meerminnen verdrinken niet’ is Saskia Maaskant. Zij groeide op in mosselvissersdorp Bruinisse en studeerde International Business and Languages aan de Hogeschool Rotterdam. Ze is deeltijd projectmanager marketing bij een bedrijf in Ridderkerk.

Saskia debuteerde in 2011 met de roman De Verteller van Beorga bij uitgeverij Davidsfonds (Antwerpen, België). Dit boek werd genomineerd voor de Zoute Zoen, de belangrijkste manuscriptenprijs voor een jeugdboek in het Nederlands taalgebied, en werd daarbij tweede. Haar tweede roman Kieuw werd genomineerd voor diverse prijzen in Nederland en Vlaanderen en won de Accolade voor het ‘Beste Jeugdboek’ (Zeeuwse Boekenprijs). Dromer – Maaskants derde roman, won De Kleine Cervantes 2018. In 2020 verscheen haar eerste historische roman: Meerminnen verdrinken niet.

Wie is de illustrator?

Vicky Maaskant (Saskia’s zus) heeft meer dan 100 uur met veel plezier getekend aan de zoekplaat voor Meerminnen verdrinken niet. Delen uit de zoekplaat zijn gebruikt voor het omslag en komen terug aan het begin van elk hoofdstuk in patrijspoorten (scheepsramen).

In de plaat zijn veel elementen uit Bruinisse, de omgeving en het leven in wn rond de zee verwerkt. Wil je meer weten? Vicky vertelde op deze website een heleboel over haar unieke illustratie.

Wat is het genre?

‘Meerminnen verdrinken niet’ is een historische roman. Het verhaal is op ware gebeurtenissen gebaseerd. Er komen ook personen in voor die echt hebben bestaan.

Wanneer speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich af 1911 en laat de vergeten stormramp – die in de nacht van zaterdag 30 september op zondag 1 oktober 1911 plaatsvond – opnieuw tot leven komen.

Waar speelt het verhaal zich af?

Het verhaal begint aan boord van de veerboot minister C. Lely, op de Grevelingen. Dan komt de hoofdpersoon aan in mosselvissersdorp Bruinisse. Ze gaat stiekem mee als verstekeling aan boord van de mosselschuit van haar oom, naar Antwerpen. De rest van het verhaal speelt zich weer af in Bruinisse.

Wat is het onderwerp van het boek?

Het thema van het boek is – hoewel je dat er in eerste instantie niet meteen uit haalt – rouwverwerking. ‘En hoe je de hevigste stormen kunt trotseren’. De hoofdpersoon uit het boek, Janna, is haar beide ouders verloren en moet daarom bij haar oom Wolfert en haar tante in Bruinisse gaan wonen. Het verdriet om haar ouders is groot. Ze zoekt daarom troost in het boekje ‘De zeemeermin van Westenschouwen‘ van haar moeder en fantaseert ook vaak dat ze een zeemeermin is. In eerste instantie kan Janna het niet goed vinden met haar tante. Maar later groeien ze naar elkaar toe. De stormramp, die Bruinisse in de nacht van zaterdag 30 september op zondag 1 oktober 1911 treft, brengt ze nog dichter tot elkaar.

Waar gaat het verhaal over? ( samenvatting)

Op de kaft van het boek staat de flaptekst: een soort van mini-samenvatting van het verhaal. Maar er zitten veel ‘gaten’ in. De allerbeste samenvatting schrijf jij natuurlijk zelf!

Wie is de hoofdpersoon (protagonist)?

Janna (bijna 13) heeft in een jaar tijd beide ouders verloren en vlucht voor de pijn door zich te verstoppen in mijmeringen. ‘Mijmeringen was alles wat Janna nog had.’ Haar sprookjesachtige rouwverwerking en fantasie zijn geïnspireerd door de legende ‘De zeemeermin van Westenschouwen’ en het bijbel verhaal ‘Noach en de Zondvloed’. Ze is een rustig meisje, dat de kat uit de boom kijkt. Tegelijkertijd is ze niet meisjesachtig en neemt ze zelf actie als iets haar niet zint. Zo klimt ze als verstekeling aan boord bij haar oom Wolfert en vaart ze mee naar Antwerpen. Janna heeft humor en doet haar best om aansluiting bij de bevolking van Bruinisse te vinden.

Wie is de tegenpool (antagonist)?

De tante / tante Johanna vertegenwoordigt Janna’s worsteling met het onbekende van een nieuwe woonplaats, maar ook het leren kennen van nieuwe mensen. Tante Johanna heeft een kind verloren en is nooit meer zwanger geraakt. Door het verdriet is zij mensenschuw geraakt, komt ze nauwelijks buiten en heeft ze een schoonmaak-tik. De komst van Janna komt hard bij haar binnen: het meisje lijkt als twee druppels water op haar man Wolfert. Maar Janna is niet haar kind… Dus doet ze gewoon alsof Janna er niet is. Uiteindelijk, als Janna op een dag haar verdriet ziet en zij dat van Janna, vinden ze elkaar. Maar dan gaat het stormen…

Wie zijn de belangrijkste bijfiguren?

Marinus Okkerse (Marien, Marientje, ‘de Snijer’) is het belangrijkste bijfiguur uit het verhaal en wordt een goede vriend van Janna. Marinus is halverwege de twintig en is kleermaker, barbier én dorpsomroeper. Marinus heeft echt bestaan: hij is Saskia’s overgrootvader. Hij werd door vele mensen de ‘liefste man van Bru’ genoemd. Marinus had ook een heerlijke, droge humor. In het begin van het verhaal maakt hij Janna’s rouwjurk. Telkens als ze moet doorpassen komt hij terug in het verhaal. Als dorpsomroeper speelt hij een prominente rol in de nacht van de Stormramp.

Dies is de buurjongen van Janna. Hij krijgt net de baard in de keel krijgt en moet van de een op de andere dag volwassen worden: hij moet mee als knecht op de mosselschuit van oom Wolfert. Hij is groot, onbeholpen, ruw, ijzersterk en recht door zee. Hij wordt gaandeweg steeds aantrekkelijker voor Janna. Uiteindelijk bloeit er iets op tussen hen.

Opa Boomdijk. Saskia heeft het boek opgedragen aan haar overleden opa ‘Boomdijk’. Hij is in dit verhaal de opa die Janna nooit heeft gekend. Hij heeft een warme persoonlijkheid en heeft zachte ogen en een stem die je diep vanbinnen voelt. Hij weet ontzettend veel over Bruinisse en vertelt Janna graag dingen over de vissersvloot en over vroeger. Hij helpt met het plaatsen van de vloedplanken als het dorp dreigt te overstromen tijdens de stormnacht.

Oom Wolfert heeft stormogen, net zoals Janna’s moeder had. Het klikt meteen tussen hem en Janna. Hij is een warme, no-nonsens figuur die keihard werkt en eigenlijk nooit thuis is.

Stoffel is de vader van Dies en is van hetzelfde kaliber:onbeholpen, ruw, ijzersterk en recht door zee.

Graatje en Duumpje zijn zusjes. Het zijn twee heerlijke, eerlijke kinderen van een mosselvisser die in het Bruinisse van 1911 zouden kunnen hebben geleefd. Janna raakt gaandeweg langzamerhand bevriend met hen.

Wil je meer weten over de personages? Zoals de personages die écht in het Bruinisse van 1911 hebben geleefd? De dokter die zijn vrouw vermoordde en de predikant die in de donkere stormnacht de mannen bij scheen met een windlicht? Kijk dan eens op de pagina die Saskia maakte met extra weetjes over de personages https://meerminnenverdrinkenniet.nl/meerminnen-verdrinken-niet-de-personages/

Waarom schreef de auteur het boek?

Saskia wil iedereen aan het lezen krijgen. Maar vooral wilde ze dat lezers op deze manier wat zouden te weten komen over de vergeten Stormramp van 1911.

Wil je nog meer weten over hoe Saskia tot dit boek kwam, kijk dan achterin het boek ‘Hoe ik tot dit verhaal kwam’. Er staat ook informatie op meerminnen-verdrinken-niet-het-boek.

Wanneer is het boek verschenen? (Uitgaven)

De eerste druk verscheen in juni 2020 bij Infodok / Standaard Uitgeverij, Antwerpen. De tweede druk verscheen in oktober 2020 bij dezelfde uitgever.

Tip van Jonge Jury, Libris.nl, Jeugdboekenmaand 2021 en de GVP

‘Meerminnen verdrinken niet’ werd al heel vaak getipt! Zo werd het:

Recensies en reviews

Kranten, websites en bookstagrammers hebben het boek gerecenseerd (hun mening gegeven over het boek). De belangrijkste vind je via de recensiepagina op saskiamaaskant.nl.

Veel meer informatie over het boek!

Als je meer informatie nodig hebt, dan kun je jouw hart ophalen hier op meerminnenverdrinkenniet.nl ! Meer informatie vind je via het menu, of gewoon door snel te klikken op de volgende onderwerpen:

Mag ik de foto’s en plaatjes van deze website gebruiken?

Heb je voor je boekverslag of je werkstuk plaatjes nodig of foto’s? Dan mag je alle foto’s van deze website gebruiken! Bij sommige foto’s moet je een extra vermelding noteren vanwege het copyright. Dit geldt voor alle zwartwit foto’s uit het Zeeuwse Beeldarchief. Onder al deze foto’s staat de vermelding van het beeldarchief en het nummer, die kun je zo overnemen!

Wist je dat?

Wist je dat: