Archeon Thea Beckmanprijs 2021

Meerminnen verdrinken niet op longlist Archeon Thea Beckmanprijs 2021

‘Meerminnen verdrinken niet’ staat op de longlist van de Archeon Thea Beckmanprijs! Oh. My. Mermaid! Plons! Warm bad! Duikeldeduikel!

Archeon Thea Beckmanprijs

Ieder jaar reikt Museumpark Archeon de Archeon Thea Beckmanprijs uit aan het beste historische jeugdboek. De jury kijkt naar historische jeugdromans die:

  • én goed geschreven zijn
  • én die de lezer op geloofwaardige wijze meenemen naar het verleden.

Door het lezen over de geschiedenis leren kinderen en jongeren immers ook iets over de huidige maatschappij. De winnaar van de Archeon Thea Beckmanprijs ontvangt € 1.000,- van Museumpark Archeon. Afwisselend worden boeken voor jonge en voor oudere lezers bekroond.  

Binnen het aanbod van historische boeken verschijnt ieder jaar weer een uiteenlopend palet van nieuwe titels. In 2021 bekroont de jury werk voor jongeren vanaf 12 jaar. De jury is tot de volgende keuze voor de longlist gekomen (op alfabetische volgorde auteur):  

Syl van Duyn  – Op zoek naar jou  Van Goor, juli 2020  
Bies van Ede – Verraad met Sinterklaas Omniboek, september 2019  
Ruth Erica – De boom met de bittere bladeren Lemniscaat, juni 2020  
Marian Hoefnagel – Cleopatra Eenvoudig Communiceren, 2020  
Ineke Kraijo – Het zwarte jaar Kokboekencentrum, nov 2020  
Martine Letterie – Wij blijven bij elkaar Leopold, maart 2020  
Saskia Maaskant – Meerminnen verdrinken niet  Standaard Uitgeverij, juli 2020  
Bianca Mastenbroek – Tisquantum: rood hart, witte leugens Zirakel, 2020  
Jean-Claude van Rijckighem – IJzerkop  Querido, mei 2019 
Rob Ruggenberg  – Offerkind  Querido, april 2020   

Jonge Beckmanprijs

Naast de volwassen jury is er ook een jeugdjury. Deze reikt de Jonge Beckmanprijs uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een panel van enthousiaste jongeren leest de shortlist en maakt daaruit een eigen keuze voor een winnaar. De winnaar van de Jonge Beckmanprijs ontvangt € 500,-. Schrijfster Marte Jongbloed begeleidt deze jury.  

Bekendmaking shortlist

Na de meivakantie maakt de jury de vijf titels van de shortlist bekend. Bij deze vijf titels worden door vijf studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt.    

Op zaterdag 18 september 2021 wordt zowel de Archeon Thea Beckmanprijs 2021 als de Jonge Beckmanprijs 2021 in Museumpark Archeon uitgereikt. De Schrijvers van de Ronde Tafel zijn dat hele weekend in Museumpark Archeon aanwezig.  

De jury van de Archeon Thea Beckmanprijs

De jury bestaat uit Hubert Slings (voorzitter), Liselotte Dessauvagie, Inge Mooiman, Monique Veldman en Moniek Warmer.  

Over Saskia Maaskant

Ik groeide op in mosselvissersdorp Bruinisse en woonde daar tot mijn 27ste. Ik lust mosselen gekookt, gebakken, gegratineerd en in het zuur. Zomer 2020 verscheen mijn historische roman 'Meerminnen verdrinken niet'. Over een stormramp, een mosselvissersdorp en een meisje. Het boek werd bijzonder goed ontvangen. Het werd o.a. getipt door de Jonge Jury en door Martine Letterie 'De parel van 2020' genoemd in de eindejaarsaflevering van de GVP (de Grote Vriendelijke Podcast). Al in oktober 2020 kwam de herdruk. In 2021 vier ik mijn tienjarig jubileum als auteur! Mijn tweede roman 'Kieuw' (2013) kreeg een eervolle vermelding voor de Gouden Lijst en kreeg de Accolade voor het beste Zeeuwse Jeugdboek. Mijn derde roman 'Dromer' (2016) won de Kleine Cervantes 2018.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 − negen =