Mosselsausjes

De lekkerste en simpelste mosselsausjes (voor bij gekookte mosselen)

Goede mosselsausjes respecteren de smaak van de gekookte mossel. In dit recept vind je ouwerjaarse (ouderwetse) Bruse recepten voor de lekkerste sausjes waar je ooit je mossel in doopte ♥. Ze zijn simpeler en sneller te maken dan je je voor kan stellen (écht: in minder dan 3 minuten klaar). De ingrediënten staan gegarandeerd in je keukenkastje. Lekker zuunig!

Een échte Bruenaar én mosselliefhebber wéét hoe je de sausjes uit dit recept maakt. De niet-echte mosselliefhebber zal de smaak van de gekookte mossel verdringen met de standaard knoflook mosselsausjes of ravigotesaus. Maar goed, die heeft zijn mosselen waarschijnlijk nooit op de goede manier gegeten en moet zéker het recept voor de lekkerste gekookte mosselen op dit blog opvolgen (en het artikel dat ik hier binnenkort zal plaatsen: ‘10 manieren om de smaak van een mossel te verkloten doornemen’ – dat artikel is een eye-opener hoor, echt waar).

Je ziet al: ik ben lang van stof. De recepten op dit blog zijn vooral ook bedoeld als smakelijk leesvoer 😉 . Heb je geen zin om alles te lezen en wil je de sausjes voor bij gekookte mosselen gewoon gaan maken, spring dan gauw naar de goeie plek in het recept met de linkjes hieronder!
Ingrediënten
Snel te bereiden mosselsausjes
Leuk ‘Meerminnen verdrinken niet’ – weetje

Ingrediënten

Ik moet eerst nog even opbiechten dat deze ‘recepten’ niet van mezelf zijn. Ze zijn, hoe kon het ook anders, van mijn moeder ♥ (net als het recept van de gekookte én gebakken mossels).
“Nou, ok, wat heb je nodig?”

Voor de pepersaus:

 • 150 ml (natuur)azijn
 • 1 tl witte / zwarte peper

Voor de mosterdsaus:

 • 150 ml (natuur)azijn
 • 2 tl (franse) mosterd

Alles staat gewoon in je keukenkastje, toch? Lekker zuunig!

Mosselsausjes

Snel te bereiden mosselsausjes

Je hebt nog nooit zo snel mosselsausjes in elkaar geflanst. Wedden?

De pepersaus:

 • Doe de (natuur)azijn in een kommetje
 • Voeg 1 tl witte / zwarte peper toe
 • Roeren met het theelepeltje
 • Klaar!

De mosterdsaus:

 • Doe de (natuur)azijn in een kommetje
 • Voeg de 2 tl mosterd toe
 • Roeren met het theelepeltje
 • Klaar!

Kind kan de was doen.

Gekookte mosselen

Leuk ‘Meerminnen verdrinken niet’ – weetje

Ook Janna doopt haar gekookte mosselen in een bakje met azijn-pepersaus, dat haar tante heeft klaargemaakt in Meerminnen verdrinken niet. Mijn persoonlijke favoriete mosselsausje mocht in het boek natuurlijk niet ontbreken! Net als de échte mosselmaaltijd waarbij de sfeer niet in één woord te vangen is. Lezers gaven aan het gevoel te hebben ‘er op een bankje bij te zitten’ en er ‘heel veel zin in mosselen door te krijgen.’ Beleef het zelf, en lees het boek!

Over Saskia Maaskant

SASKIA MAASKANT (1981) is auteur, columnist, blogger en spreker. Ze groeide op in mosselvissersdorp Bruinisse en woonde daar tot haar 27ste. Ze lust mosselen gekookt, gebakken, gegratineerd en in het zuur. Haar vierde jeugdroman 'Meerminnen verdrinken niet' (2020) werd genomineerd voor de Archeon Thea Beckmanprijs 2021.