Gebakken mosselen

De lekkerste gebakken mosselen

Dit recept gebakken mosselen is niet van mezelf. Als het over mosselrecepten gaat heb ik beslist het wiel niet uitgevonden. Ik ben getogen in Bruinisse, een echt mosseldorp, en Bruënaars weten heel goed wat je met mossels moet doen. Mijn moeder is daar één van. Dit recept is daarom à la die mama ♥.

Als je gekookte mosselen over hebt is het een goed idee om ze de volgende dag te bakken (ik moet toegeven: de kans dat je ze over hebt is klein als je het recept de lekkerste gekookte mosselen hebt gevolgd. Overweeg daarom er extra te koken). Gebakken mosselen zijn niet te versmaden. Eet ze met een boterham of broodje en je bent intens gelukkig.

Als je geen zin hebt alle tekst te lezen (wat ik je wel aanraad, want ik kan smakelijk schrijven), klik je snel naar de goede plek in dit artikel met onderstaand lijstje:
Ingrediënten recept gebakken mosselen
Bereiding
Gebakken mosselen met een broodje
Hoe Janna’s tante in 1911 mossels bakte

Gebakken mosselen

Ingrediënten recept gebakken mosselen

Mosselen bakken is een peulenschil, je hebt niet veel ingrediënten nodig. Ook in dit recept laat ik je straks nog met veel plezier zien hoe mossels meer dan een eeuw geleden, in de tijd van Meerminnen verdrinken niet, werden gebakken. Je hebt de volgende ingrediënten nodig:

  • Restje gekookte mosselen
  • Ui in ringen, naar smaak (‘Lekker veel,’ zegt mijn moeder)
  • Paprika in stukjes, of in reepjes (liefst twee kleuren, dat smaakt extra kleurig)
  • Handje bloem
  • Peper en zout
  • Boter (roomboter of margarine)

Verdere benodigdheden: koekenpan of hapjespan.

Bereiding

  • Doe de bloem in een kom of een diep bord met wat zout en peper
  • Wentel de mosselen door de bloem
  • Bak de uien eerst zachtjes tot ze glazig zijn
  • Voeg de paprika toe
  • Bak tot de uien bruin zijn
  • Voeg de mosselen toe
  • Bak tot de mosselen een mooi bruin kleurtje krijgen

Tast toe!

Gebakken mosselen

Gebakken mosselen met een broodje

Gebakken mosselen zijn heel voedzaam, ze vullen ontzettend goed. Met een simpel broodje of boterham erbij heb je al snel een hele maaltijd.

Hoe Janna’s tante in 1911 mossels bakte

In de tijd van Meerminnen verdrinken niet werden ook al volop mosselen gebakken. Zo zegt de opoe van Dies, als oom Wolfert tijdens een mosselmaaltijd vraagt: ‘Wie lust d’r nog mossels?’ –
‘Hou d’r nog een paar over. Je kunt d’r ook nog een paar bakken in de blom.’
Paprika groeide in die tijd nog niet in de achtertuin en was nog niet te krijgen in de winkels. En toch leek het recept gebakken mossels erg op dat van mijn moeder. Laat de paprika weg en je weet hoe mosselen werden gebakken tot voor zo’n twintig jaar geleden.

Over Saskia Maaskant

SASKIA MAASKANT (1981) is auteur, columnist, blogger en spreker. Ze groeide op in mosselvissersdorp Bruinisse en woonde daar tot haar 27ste. Ze lust mosselen gekookt, gebakken, gegratineerd en in het zuur. Haar vierde jeugdroman 'Meerminnen verdrinken niet' (2020) werd genomineerd voor de Archeon Thea Beckmanprijs 2021.