Zeeuwse sieraden

Zeeuwse sieraden van Esmeralda: de mooiste schatten uit de zee

De Zeeuwse sieraden van Esmeralda Sieraden & Atelier uit Bruinisse zijn hot, hip en happening. Met een sieraad uit haar Es-Sea collectie ben je verzekerd van een van de mooiste schatten uit de zee. En wie wil nou geen Zeeuwse ketting of Zeeuwse oorbellen uit haar prachtige wisselende collectie zilveren Zeeuwse sieraden?

Zoals veel (oud-)Bruënaars ga ik elk jaar naar het mooie kraam van Esmeralda op de braderie van de Visserijdagen. Ja, ik ben maar meteen zo eerlijk: ik zoek elk jaar iets nieuws uit. Mijn vangst van afgelopen jaar was een setje baby-mossel oorbellen. Esmeralda goot ze zelf in zilver en maakte de mal met mosselzaad. Haar sieraden maken mij, en heel veel andere mensen, ontzettend blij. Omdat ik altijd ronduit hebberig van Esmeralda’s Zeeuwse schatten word, verwerkte ik zelfs een typische ‘Esmeralda’ ketting in Meerminnen verdrinken niet. Even overwoog ik het stukje tekst hier te plakken, maar nee. Als je nieuwsgierig bent, moet je het boek maar lezen 😉

Mijn baby-mossel oorbellen ♥

Lang verhaal kort: er móest dus wel een artikel over de sieraden van deze Bruse goudsmid op dit blog komen…

Spring gauw naar het goede plekje via de linkjes hieronder, of smul van het hele artikel en proef op je gemak van Esmeralda’s zilveren Zeeuwse sieraden en Zee sieraden!

Zeeuwse sieraden: klassiek en modern
Zeeuwse ring: water-keer-ring
Es-sea collectie: Zee sieraden
Miss Visserijdagen sieraad
Sieraden in opdracht

Zeeuwse sieraden: klassiek en modern

Esmeralda zweert dat ze met haar klassieke zilveren Zeeuwse sieraden collectie kwam vóór de hype van Zeeuwse knop- bakvormen, zuurtjes, dropjes, zeepjes, fietsbellen, fietstassen, wijnglazen en dekbedden. Haar Zeeuwse oorbellen en Zeeuwse kettingen zijn allemaal gemaakt met de traditionele filigraine knop. Dit is een verfijnde knop, die ze mooi inzwart. Zo lijkt het een antieke Zeeuwse knop met een klassiek uiterlijk.
Als tegenhanger voor deze klassieke sieraden kwam ze met haar moderne Zeeuwse knopen collectie. Daarbij combineert ze de Zeeuwse knop met onder andere mat met glanzend zilver of met gepolijst zilver met hamerbewerkingen.

Zeeuwse sieraden
Ketting uit Esmeralda’s moderne Zeeuwse knopen collectie

Zeeuwse ring: water-keer-ring

De Zeeuwse water-keer-ring is een bijzondere Zeeuwse ring, die Esmeralda exclusief ontwikkelde in haar atelier voor ‘iedereen die van Zeeland houdt, maar niet van de Zeeuwse knop.’ In het reliëf van deze Zeeuwse ring vertelt ze een verhaal: op de dijk staat een echtpaar in Zeeuwse klederdracht, dan gaan we naar de Dikke toren van Zierikzee en langs de Lange Jan van Middelburg. We beklimmen een vuurtoren, we gaan over duinen en strand waar we een kitesurfer op zee zien. We gaan over de Oosterscheldekering en zien een mosselkotter met mosselbank. Hé, kijk nou, een windmolen aan de kust! We gaan over de ooit langste brug van de wereld – de Zeelandbrug – en we zien een zeilboot. De windvaan wappert – dit is Zeeland! – en we gaan weer terug over een dijk. Aan de binnenzijde van de Zeeuwse ring staat een gravure met het Zeeuwse wapen en de wapenspreuk ‘Luctor et Emergo’.

Zeeuwse-ring
De Zeeuwse water-keer-ring

Es-sea collectie: Zee sieraden

Als je iets hebt met de zee en met Zeeland, dan zul je absoluut gecharmeerd zijn van Esmeralda’s Es-sea collectie. Deze collectie zilveren zee sieraden van schelpen, mossels, kokkels, wulken, zeesterren en zeewier maakt je ronduit hebberig. Niets in deze collectie is standaard: Esmeralda werkt met strandstructuren en met organisch vormgegeven items. Zelf omschrijft ze één van haar sieraden: ‘Zilveren hanger met de zandstructuren bij Eb. Het reliëf in het zand zorgt voor diepte in de hanger. Mat en glans worden met elkaar afgewisseld. Een tweekleppig weekdier is aangespoeld op het strand en houdt een zacht grijze parel verborgen…’

zee sieraden
Zilveren hanger met zandstructuren bij eb… een prachtige hanger uit Esmeralda’s zee sieraden collectie

Kwijl.
Die wil je toch hebben, hebben, hebben?


Miss Visserijdagen sieraad

Esmeralda mag elk jaar de ultieme Zeeuwse ketting maken: dat van miss Visserijdagen. ‘Daarin moet, natuurlijk, de mossel centraal staan. Dat is elk jaar weer een uitdaging,’ aldus Esmeralda. (De Bruse Visserijdagen worden ook vaak ‘Het Mosselfeest’ genoemd, red.). ‘En de manier van werken is ook helemaal buiten mijn comfortzone. Want de miss Vis blijft altijd geheim tot het laatste moment. Ik heb dus elk jaar weer geen idee wie het is. Uit mijn gevoel maak ik dan iets unieks, ik ga altijd helemaal los met dat sieraad. Tot nog toe is het altijd gelukt.’

Een Miss Visserijdagen ketting van Esmeralda

Sieraden in opdracht

Wil je een uniek sieraad dat helemaal past bij jou en jouw kledingstijl? Esmeralda maakt ook Zeeuwse sieraden in opdracht. Wil je jouw sieraden liever in goud dan in zilver? Geen probleem. Bekijk een greep uit de collectie op Esmeralda’s Sieraden & Atelier. Ben je nieuwsgierig naar de mens achter deze mooie sieraden? Lees dan mijn interview met de authentiekste goudsmid van Zeeland.

Over Saskia Maaskant

SASKIA MAASKANT (1981) is auteur, columnist, blogger en spreker. Ze groeide op in mosselvissersdorp Bruinisse en woonde daar tot haar 27ste. Ze lust mosselen gekookt, gebakken, gegratineerd en in het zuur. Haar vierde jeugdroman 'Meerminnen verdrinken niet' (2020) werd genomineerd voor de Archeon Thea Beckmanprijs 2021.