recept Zeeuwse bolussen

Het beste Zeeuwse bolus recept

Het beste Zeeuwse bolus recept – zo, ik durf nogal. Het is dan ook weer niet van mezelf, maar van Brusea – het museum in Bruinisse – waar ze elke woensdagmiddag demonstraties Zeeuwse bolussen maken geven.

Onlangs kreeg ik in het museum zo’n dampende bolus in mijn handen geduwd. En ik zweer je: mijn levensgeluk nam op dat moment met een streepje of drie toe ♥.

Als Zeeuwse heb ik al heel wat bolussen verorberd in mijn leven. Bij de koffie, op zaterdag. En ‘oude bolussen’ op zondag, bij het ontbijt, met een flinke lik roomboter erop. Maar deze bolus was werkelijk het summum. Het water loopt me nog in de mond als ik eraan denk!

De lekkerste Zeeuwse bolussen, © Foto: Joke Bot

Dit beste Zeeuwse bolus recept kreeg ik mee, om op mijn blog te delen. Ook jij kunt zulke heerlijk dampende, smeuïge, bruine bolussen draaien 😉 .

Via de linkjes spring je meteen naar de goeie plek in het recept. Veel bakplezier!

Ingrediënten beste Zeeuwse bolus recept
Bereiding
Demonstraties Zeeuwse bolussen maken

Ingrediënten beste Zeeuwse bolus recept

  • 500 gram bloem
  • 1 mespuntje zout
  • 3 ½ dl melk
  • 50 gram verse gist
  • 75 gram boter
  • 250 gram bruine basterdsuiker
  • 2 theelepels kaneel (meng dit door de bruine suiker)
Recept Zeeuwse bolussen
Kneden, rollen en draaien: dit worden de lekkerste bolussen. © Foto: Joke Bot

Bereiding

  • Zeef de bloem boven een kom en voeg wat zout toe.
  • Verwarm de melk lauwwarm.
  • Los de gist met de boter op in wat (niet alles) lauwe melk.
  • Maak een kuiltje in de bloem en giet daar de gistoplossing in.
  • Giet voorzichtig de rest van de lauwe melk bij de bloem, en kneed alles tot een soepel deeg.
  • Laat het deeg, afgedekt door een vochtige dok, 20 minuten op een warme plek rijzen.
  • Kneed na het rijzen het deeg nogmaals goed.
  • Rol nu het deeg uit op een met bloem bestrooid aanrecht, tot een plak met een dikte van 5 en een lengte van 35 cm.
  • Snij uit de deegplak stukjes van 3cm bij 10 cm.
  • Rol deze uit tot rollen van ca. 35 cm, die aan het uiteinde iets uitlopen.
  • Haal deze rollen goed door het suiker/kaneel mengsel.
  • Rol de rollen op het bebloemde aanrecht op als een slakkenhuis.
  • Druk een uiteinde met duim en wijsvinger op het aanrecht en draai de rest van de rol eromheen.
  • Druk het laatste stukje van de rol aan de onderkant van de bolus vast.
  • Leg de bolus op een beboterde bakplaat en laat ze nog 20 minuten na rijzen.

Verwarm, na het rijzen van de bolussen, de oven voor op 200 ℃.

  • Schuif de bakplaat in een goed verwarmde oven van 200 ℃ en bak de bolussen in 10 minuten mooi bruin.

Demonstraties Zeeuwse bolussen maken

Komt Zeeuwse bolussen maken te arbeidsintensief op je over, maar wil je wél de allerlekkerste bolussen eten? Ga dan eens op een woensdagmiddag naar Brusea, naar de demonstratie Zeeuwse bolussen maken. Dan kun je mooi meteen de audiotour doen, gepresenteerd door Meerminnen verdrinken niet. Deze audiotour brengt de stormramp van 1911 tot leven.

Demonstratie Zeeuwse bolussen maken bij Brusea, © Foto: Joke Bot

Over Saskia Maaskant

Ik groeide op in mosselvissersdorp Bruinisse en woonde daar tot mijn 27ste. Ik lust mosselen gekookt, gebakken, gegratineerd en in het zuur. Mijn tweede roman Kieuw (2013) kreeg een eervolle vermelding voor de Gouden Lijst en kreeg de Accolade voor het beste Zeeuwse Jeugdboek. Mijn derde roman Dromer (2016) won de Kleine Cervantes 2018. Tegen de zomer van 2020 verschijnt mijn eerste historische roman Meerminnen verdrinken niet. Over een stormramp, een mosselvissersdorp en een meisje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 + 16 =