Ik zweer het: dit is het beste recept voor gekookte mosselen. Ik ben een beetje bevooroordeeld, want het recept is van mijn moeder ♥. Maar toch: wij eten altijd met gemak een kilo mossels per persoon. Als we er geen frietjes bij zouden eten, zouden we nog meer lusten.
Maar meer dan een kilo mosselen per persoon wordt wel een dure grap, dus ik raad toch aan er een frietje bij te bakken. Of eet er volgens de traditie in mosseldorp Bruinisse breed tarwebrood met roomboter bij.
Verderop in dit artikel geef ik je tips over hoe je de lekkerste mosselsausjes maakt, hoe je gekookte mosselen het best eet en wat je kunt doen met mossels die over zijn. En ook laat ik je zien hoe mosselen in de tijd van Meerminnen verdrinken niet, in 1911, werden bereid.
Spring snel naar de goede plek in dit artikel met behulp van de lijst hieronder:
Ingrediënten recept gekookte mosselen
Bereiding
Hoe serveer je gekookte mosselen
Gekookte mossels over? Dit doe je ermee
Mossels à la Janna’s tante (traditionele bereiding in 1911)
Leuk Meerminnen verdrinken niet – weetje

Ingrediënten recept gekookte mosselen
Reken 1 kg mosselen per persoon ( liefst van een goede mosselhandel).
Hou de volgende ingrediënten per kg mosselen aan:
- 1 grote grof gesneden ui
- Twee stengels bladselderij, grof gesneden
- 1 tl peper (liefst grof gemalen)
- 1/2 tl gedroogde tijm
- 2 laurierbladen
- Snufje zout (bij hangcultuur mosselen graag een beetje meer)
- Chilivlokken of rode pepertjes naar smaak
- Flesje bier (niet gekoeld en niet alcoholvrij)

Bereiding
- Maak de mosselen goed schoon (pokken en baarden). Controleer of ze niet kapot of geopend zijn. Als ze open staan even op het aanrecht tikken, sluiten ze niet dan zijn ze dood. Mossels kook je levend, dus neem geen risico en gooi deze weg. De rest van de mosselen spoel je schoon onder stromend water.
- Leg een laag op de bodem van een hoge pan (geen braadpan, liever een soeppan of mosselpan).
- Bedek nu met een laag uien, selderij, laurier, peper, tijm en eventueel zout en chillivlokken.
- Leg weer een laag mosselen in de pan. Bouw in laagjes op. Zorg dat je genoeg ruimte bovenin de pan overlaat ( je moet de mosselen op kunnen schudden).
- Doe het deksel op de pan.
- Zet het vuur of je (inductie) plaat op de hoogste stand en zorg dat je een open flesje bier bij de hand hebt.
- Kook de mosselen tot het vocht begint over te koken (bij verse mosselen van de mosselhandel heb je géén water nodig). Neem het deksel van de pan en schud op. Doe het deksel weer op de pan en op de hoogste stand weer opkoken.
- Herhaal dit drie keer en giet dan een goeie scheut bier over de mosselen (een half flesje per twee kilo of zoveel als je lekker vindt).
- Nog even opkoken en schudden… klaar!
Bunkeren maar!
Hoe serveer je gekookte mosselen
Gekookte mosselen zijn lekker met friet of met wit vloerbrood met roomboter. Stokbrood kan natuurlijk ook. Pas wel op met brood! Daar zit je snel vol van.
Doop elke mossel in de lekkerste mosselsausjes. Die maak je helemaal zelf, in een handomdraai. Je hebt alleen maar twee schaaltjes nodig en drie ingrediënten die je gegarandeerd altijd in huis hebt. Het kost je ongeveer 10 seconden per mosselsausje. Binnenkort deel ik het recept voor deze sausjes op dit blog 😉

Gekookte mossels over? Dit doe je ermee.
Als je dit recept goed hebt opgevolgd (binnenkort deel ik nog een artikel met tips over hoe je kunt voorkomen dat je mossels verkloot ) dan zijn er natuurlijk geen mosselen over. Maar stél dat je er toch over hebt… dan kun je daar heel wat leuke dingen mee doen. Je kunt binnenkort op dit blog ontiegelijk lekkere (en makkelijke) recepten vinden om jezelf en je mee-eters ontzettend blij te maken. Denk aan:
- gebakken mosselen,
- gegratineerde mosselen
- gefrituurde mosselen
- plaattaart met mosselen en
- mosselhachee.
Je zult er nog versteld van staan wat je allemaal met gekookte mosselen kunt!
Mossels à la Janna’s tante (traditionele bereiding in 1911)
Wil je weten hoe mossels koken en eten eraan toe ging in een tijd dat er nog geen elektriciteit en gas was? In Meerminnen verdrinken niet lees je dat Janna’s tante de mossels bereid op een kolenfornuis. Er is geen groot verschil tussen de traditionele bereiding van mossels en die van nu. Oké, chilivlokken hadden ze in 1911 nog niet. Maar Janna’s tante had, zoals heel veel mensen in die tijd, een ‘maggiplant’ (selderij) in haar tuin. En uien, laurierstruiken en wilde tijm. Ze droogde al deze kruiden en gebruikte die in soepen, stoofpotten en natuurlijk bij het koken van mosselen!
In 1911 at je in Bruinisse mossels met mosselbrood en ‘goeie boter’ (roomboter). Dat brood is vandaag de dag niet meer te krijgen. Het was een heel breed tarwebrood. Niet zo wit als wit en niet zo bruin als bruin, een beetje grauw van kleur. De boterhammen waren twee en een half keer zo groot als van het brood dat we nu gewend zijn.

Leuk Meerminnen verdrinken niet – weetje
Zoals het een echte kenner betaamd, wordt Janna’s tante in Meerminnen verdrinken niet witheet als Stoffel voorstelt ‘peeën’ (wortelen) met de mosselen mee te koken. Het is een van dé manieren om de smaak van mosselen te verpesten.