Tentoonstelling meerminnen verdrinken niet

Tentoonstelling ‘Meerminnen verdrinken niet’

Boekhandel De Koperen Tuin (Goes, Zeeland) presenteert, met ingang van medio september, voor een periode van een half jaar de tentoonstelling ‘Meerminnen verdrinken niet’.

Opening tentoonstelling op 12 september

Afgelopen 12 september, op National Bookstore Day, openden zus Vicky en ik op feestelijke wijze de tentoonstelling. Op deze dag vertelden wij onder andere over de totstandkoming van het boek, de vergeten stormramp van 1911 én bijzonderheden bij de illustratie die Vicky bij het boek maakte. Op deze dag vlogen stapels Meerminnetjes De Koperen Tuin uit en niet alleen dat: we verkochten bijna alle 40 reproducties (genummerd) op A3 formaat van de illustratie.

Waar is de tentoonstelling?

De tentoonstelling kun je vinden op de bovenverdieping van prachtige boekwinkel De Koperen Tuin. Neem, tijdens het snuisteren tussen de vele boeken, even een pauze met koffie of thee (en een heerlijk gebakje) en beklim de ‘glazen toren’ van de koffiehoek. Daar wordt een zee vol ‘Meerminnen verdrinken niet’ spulletjes tentoongesteld. Duik daar maar eens even in!

Dijk na Stormramp, Beeldbank Schouwen-Duiveland, nr B-0383

Wat wordt er tentoongesteld?

Op 2 oktober 1911 trokken journalisten uit heel Nederland naar Bruinisse om foto’s te maken van de ravage die de stormramp aanrichtte. Ze namen foto’s van de verwoeste dijken en van de stukgeslagen houten mosselschepen. Een deel van deze foto’s – afkomstig uit het Zeeuwse Beeldarchief – hangt aan de wand (die De Koperen Tuin in de kleur van het boek schilderde! ). Bekijk de desolate schepenrijen in de zeedijken en krijg kippenvel bij de aanblik van weggeslagen stukken dijk, opgevuld met zandzakken. Bedenk eens dat daar, tijdens de stormnacht van 30 september op 1 oktober 1911, 800 mannen maar liefst 20.000 zakken zand hebben gevuld!

Inkijkjes in de illustratie van Vicky. Ontdek jij het verhaal in het verhaal?

Uniek in deze tentoonstelling zijn ook de vergrotingen van de patrijspoorten, die aan het begin van elk hoofdstuk van ‘Meerminnen verdrinken niet’ te vinden zijn. Achter deze inkijkjes in de illustratie van Vicky schuilt een verhaal. Techniek, maar ook échte verhalen.

Unieke objecten in de vitrinekast, waaronder een origineel boekje uit 1911

In de vitrinekast kun je de eerste ruwe versie van het boek bekijken en de uitvergrote illustratie, schetsen en oefeningen bij de illustratie, het zilveren mosselkettinkje van Janna, het originele boekje van J. Buijse – uitgegeven door Oosterbaan & Le Cointre in oktober 1911 ten bate van de getroffenen van de stormramp – en nog veel meer.

Overal in de winkel liggen stapels Meerminnennetjes.

Geen gewoon boek

Na de tentoonstelling weet je: dit is niet zomaar een boek. Dit boek gaat over een vergeten storm. Dit verhaal spettert van de liefde voor Zeeland, voor het water, voor… En je krijgt natuurlijk enorm veel zin om het te lezen. Nou, dat treft. In elke hoek van De Koperen Tuin ligt er wel een stapel ‘Meerminnen verdrinken niet’. Met veel geluk tref je nog een van de exemplaren met zo’n ronde, gele sticker waar ‘gesigneerd’ op staat.

Ansichtkaart ‘Bruinvisje’

Ansichtkaarten ‘Meeuwen’ en ‘Bruinvisje’

Hou jij van tekeningen in Zentangle® stijl, jugendstil of kunstenaars M.C. Escher of Dalí? Nou, dan word jij hier helemaal blij van … Je kunt aan de kassa bij De Koperen Tuin ook één van de unieke ansichtkaarten scoren, die wij speciaal bij ‘Meerminnen verdrinken niet’ lieten drukken. ‘Meeuwen’ of ‘Bruinvisje’. Op deze kaarten zie je delen terug uit de illustratie die mijn zus Vicky bij het boek maakte.

Ansichtkaart ‘Meeuwen ‘

Over Saskia Maaskant

SASKIA MAASKANT (1981) is auteur, columnist, blogger en spreker. Ze groeide op in mosselvissersdorp Bruinisse en woonde daar tot haar 27ste. Ze lust mosselen gekookt, gebakken, gegratineerd en in het zuur. Haar vierde jeugdroman 'Meerminnen verdrinken niet' (2020) werd genomineerd voor de Archeon Thea Beckmanprijs 2021.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *