Mosselhachee

Bruse mosselhachee (geseuterde mossels)

Een recept voor mosselhachee, hoe kom ik erbij? Wel, meteen op het moment dat ik laat vallen dat ik mosselrecepten op het Meerminnen verdrinken niet blog wil gaan plaatsen, vliegen de ‘geseuterde mossels’ rond mijn oren. Het is heerlijk ouderwets en écht Bruus. En alleen ‘oude’ Bruënaars weten nog hoe je ze maakt.

Ik kreeg het recept van Riet de Ronde, een van mijn vaders nichten. Zij is één van mijn favoriete Bruënaars ♥. Ze is niet alleen een heerlijk mens, maar ook heel veelzijdig. Ze is hoofd operator bij Rijkswaterstaat Zeeland en haar hobby is onder andere foto’s maken van het Zeeuwse natuurschoon. Omdat dit allemaal zo goed past in Meerminnen verdrinken niet wil ik Riet een dezer nog eens interviewen voor dit blog.

Aargh! Ik dwaal af, ik zou je hier hét recept voor Bruse mosselhachee geven. Ik begin met een waarschuwing: gezien de grote hoeveelheid (room)boter is dit recept niet echt goed voor de cholesterol en de drie B’s (Billen, Buik en B…).

En, omdat ik nogal lang van stof ben, geef ik je wat linkjes om snel naar de goede plek in het artikel te springen:
Ingrediënten Bruse mosselhachee (geseuterde mossels)
Bereiding
In 1911 was dit gerecht nog heel gewoon

Ingrediënten Bruse mosselhachee (geseuterde mossels)

Riet: ‘Mijn moeder en grootmoeder van moeders zijde kookten de ene dag de mossels in een grote hoeveelheid. De dag erna werden ze geseuterd.’

Wat heb je nodig om mossels te seuteren?

 • Gekookte mosselen* (gewicht 2 à 3 kg in de schelp, vóór het koken)
 • Uien (een heel dikke bodem in de pan, ca. 1 kg)
 • Pakje roomboter (ongezouten)
 • Maïzena
 • Peper en zout

Verdere benodigdheden: grote hapjespan (en eventueel – tip! – een slowcooker).

*Het recept voor de lekkerste gekookte mosselen plaatste ik al op dit blog.

Bereiding

 • Doe ¼ pakje roomboter in een hapjespan (met deksel)
 • Zorg voor een dikke bodem vol schijven ui
 • Doe er peper en zout op
 • Als de uien glazig zijn, voeg dan de mosselen toe
 • Voeg de rest van het pakje roomboter toe

Riet: ‘Moeder liet dit zachtjes ‘seuteren’.

 • Laat dit nu samen zachtjes garen, een anderhalf tot 2 uur (tip: doe dit op ‘low’ in de slowcooker, dan hoef je er niet in te roeren of er bij te blijven!)
 • Maak, vlak voor het opdienen, een papje van maïzena, en voeg toe voor de binding.

Eet de Bruse mosselhachee met gekookte aardappelen.

In 1911 was dit gerecht nog heel gewoon

Riet: ‘Ik heb dit gerecht nooit gegeten… Zelf eet ik de overgebleven mossels op een andere manier.’
Ergens kan ik me dat wel voorstellen. Ik krijg het al zuur bij het idee, al die roomboter! Maar in 1911, in de tijd van Meerminnen verdrinken niet, was dit gerecht (zeker als het koud was) nog gewone kost. Janna’s tante zal het waarschijnlijk regelmatig hebben klaargemaakt, op het petroleumstel.

Vind je dit recept wat te ouderwets? Volgende week plaats ik Riets recept voor overgebleven gekookte mosselen: mosselen wokken met teriyaki saus. (‘Zo lust ik ze wel,’ aldus Riet.)

Over Saskia Maaskant

SASKIA MAASKANT (1981) is auteur, columnist, blogger en spreker. Ze groeide op in mosselvissersdorp Bruinisse en woonde daar tot haar 27ste. Ze lust mosselen gekookt, gebakken, gegratineerd en in het zuur. Haar vierde jeugdroman 'Meerminnen verdrinken niet' (2020) werd genomineerd voor de Archeon Thea Beckmanprijs 2021.